4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Kasandra (? - ?)

8098

Zemlja: Grčka

Kasandra je u grčkoj mitologiji bila kćer kralja Priama i kraljice Hekube trojanske. Njezina ljepota je natjerala Apolona da joj podari dar proricanja. U drugoj verziji je provela noć u Apolonovom hramu te su joj hramske zmije lizale uši te je tako mogla čuti budućnost. Bilo kako bilo, ona nije uzvratila ljubav te je Apolon na nju bacio prokletstvo u kojem joj nitko nije vjerovao u proročanstva.

Apolonov prokleti poklon joj je od tada bio izvor beskrajne boli i frustracije. Tako je predvidjela uništenje Troje pri čemu je sve upozorila prvo na konja, kasnije na smrt Agamemnona no nitko joj naravno nije vjerovao što je izazvalo katastrofu. Prva je vidjela i tijelo vlastitog brata Hektora. Padom Troje utočište je našla u Ateninom hramu gdje ju je brutalno zlostavljao i silovao Ajax. Da bi se tome oduprla postala je konkubina mikenskom kralju Agamemnonu.

Kraj je dostigla tragično, kada ju je ubila Agamemnova žena Klitemnestra i njezin ljubavnik Aegistus. Dakle, ovo je priča o prokletim darovima i pitanje je da li je sve imalo istinito ili je samo alegorični prikaz...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Baner
Baner
Baner
Baner

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno