Croatian English French German Italian Russian Spanish Swedish

4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Vrijeme je novac (In Time, 2011)

11359

Ako ikad odlučite napisati distopijski znanstveno-fantastični roman ili scenarij, trebat će vam određeni sastojci i šablona u koju ćete ih istresti. Prvo i osnovno, treba vam protagonist. Zatim vam treba okruženje u koje ćete ga smjestiti, neki nepravedan totalitarni sustav, diktatura izgrađena na nekoj nama nepojmljivoj, nemoralnoj ideji koja je s vremenom izrasla u dogmu. Naravno, protagonist se mora ogriješiti o taj sustav i postati bjegunac pred njegovim agentima, a sve to skupa neće biti kompletno ako u priču zaboravite ubaciti romantičnu podradnju. Ako vaš scenarij kojim čudom probudi interes nekog holivudskog filmaša, za ljubav Božju, ne dozvolite mu da naslovnu ulogu dodijeli Justinu Timberlakeu...

U žarištu svih uspješnijih SF filmova distopijskoga podžanra u pravilu se nalazi nekakav originalan (?) koncept, poput Velikog brata (1984), kontrole masa medikacijom (THX 1138), društva lišenog nasilja prisilnom eliminacijom emocija (Equilibrium), društva lišenog zločina korištenjem prekognitivnih metoda (Minority Report), nametnute lažne (virtualne) stvarnosti (Matrix) itd...

Koncept na kojem se temelji film Vrijeme je novac, redatelja Andrewa Niccola (autora kultne Gattace, praktički smatrane klasikom istog ovog podžanra), na prvi je pogled dosta sličan onomu na kojem počiva legendarni Loganov bijeg – stanovnici futurističkog društva na rukama nose satove koji im pokazuju koliko im je još života preostalo, sve u svrhu kontrole populacije, samo što ovdje građani ulaskom u određenu dob nisu definitivno osuđeni na smrt, već dragocjeno vrijeme imaju mogućnost zaraditi. Doslovno. Jer u ovom filmu vrijeme doslovno JEST novac, službena i jedina valuta okrutnog ultra-kapitalističkog poretka u kojem „mali“ čovjek mora umrijeti da višim kastama ne bi ponestalo životnog prostora, ili još gore, da ne bi s njime morale dijeliti svoje obilje. Zvuči poznato?

Kritika okrutne današnjice već je na početku filma potpuno jasna i očita, sirotinja u getu jedva spaja kraj sa krajem i živi „iz dana u dan“ (protagonist sam kaže kako nikad na satu nije imao dulje od jednog dana, palac gore za metaforičku domišljatost), mogućnosti za bolji život praktički i nema jer cijene, režije i kamate konstantno rastu, a ona ista elita koja ih naplaćuje živi poput bubrega u loju, potpuno odsječena od agonije u kojoj žive oni koji nisu rođeni sa srebrnom žlicom u ruci.

Uvodnoj trećini filma nema se mnogo toga za zamjeriti, gledatelju je na vrlo efektan način prezentiran navedeni koncept, sa svim „vrlinama“ i manama koje s njim idu.

Odmah na početku piskutavi glasić bivšeg frontmena boy banda N'Sync upozna nas sa svijetom u kojem zahvaljujući genetskom inženjeringu ljudi nakon svog 25. rođendana prestanu stariti. Međutim, od tog trenutka na životnom satu im preostaje još točno 365 dana, a budući da je vrijeme jedino platežno sredstvo, njihovi će zadnji trenuci stići mnogo brže ne nađu li posao i zarade dodatno vrijeme. Što je, kako saznajemo, sve samo ne jednostavno.

Will Salas (protagonist, Justin Timberlake) ne djeluje pretjerano ogorčen životnom situacijom, no sve se, pogađate, mijenja nakon nekoliko prijelomnih događaja - tragične i nadasve bizarne smrti majke (Olivia Wilde), žrtve poskupljenja javnog prijevoza (sama usred ničega, sa svega 90 preostalih minuta), te samoubojstva bogatog mladića koji mu prije no što se baci s mosta pokloni svo svoje preostalo vrijeme i time ga učini sumnjivcem za vlastito „umorstvo“. Will nema izbora nego dati se u bijeg, te odlazi u elitna predgrađa gdje upoznaje Sylviu (Amanda Seyfried), kći prebogatog bankara koja mu se pridružuje u misiji rušenja malignog sustava.

Amandu Seyfried ne treba smatrati krivom što baš negdje prilikom njenog prvog pojavljivanja film rapidno postaje loš. Ona sama je zasigurno ponajmanje kriva što je Niccol od nje odlučio učiniti nekakvu Bonnie Parker od Sharewoodske šume, isto kao što ni Timberlake nije kriv što Salasova iznenadna transformacija u Clydea Barrowa od Loxleya bez sumnje nije ništa bolje izgledala ni na papiru.

Do kraja filma izloženi smo nizu predvidljivih klišeja (štoviše, lik Cilliana Murphyja, murjak Raymond Leon, hodajući je klišej), a rasplet drži vodu poput sita za krupni agregat.

Vjerujem da ćete se složiti kako je od lošeg filma gori jedino loš film sa dobrim početkom, jer kasnije ostaje onaj gorak okus propuštene prilike. Pogotovo kad znamo da scenarij potpisuje čovjek koji je definitivno sposoban za bolje i više. Andrew Niccol davne je 1998. za scenarij kultnog Trumanovog showa zaradio i nominaciju za Oscara, a za isti je dobio i nagradu Saturn. Osobno mi je od njegovih uradaka ipak najdraža Gattaca (briljantni Ethan Hawke, besprijekoran vizualni stil itd.), a ako je osrednja S1mone i bila za zaborav, Niccol je povjerenje publike kasnije povratio hvaljenim Gospodarem rata.

Udarati po osrednjem Justinu Timberlakeu i Amandi Seyfried nema previše smisla, jer neki bolji tandem možda bi bio spasio film od boxoffice potopa (svega $37 milijuna na domaćem tržištu), no smeće od scenarija uvijek će rezultirati smećem od filma, ukoliko studijski šefovi na vrijeme ne reagiraju i dovedu svježu krv da ga preradi.

Vrijeme je novac mogao je biti uistinu sjajan film. Šteta.

 

Preneseno sa:  http://www.sfcentar.com/vijesti.php?id=1159

Tags:
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+11 #2 Bel-Mordok 2012-01-09 19:56
Nemam pojma tko je O.C., niti me zanima, već samo ću reći da je film dobar, te da takvi filmovi vremenom definitivno postaju stvarnost.

In Time - film, online, bez prijevoda
www.imdb.com/title/tt1637688/

putlocker.com/.../...

Dreamhackers - sanjači hackeri
4dportal.com/.../...

Znanstvenici otkrili način prikazivanja slika iz Vašeg uma
4dportal.com/.../...

Uskoro hakiranje ljudskog mozga?
4dportal.com/.../...

Superračunalo Nautilus predviđa budućnost?
4dportal.com/.../...

Izlika za masovna uhićenja > SAD testira tehnologiju za predviđanje zločina
4dportal.com/.../...

Pentagon kreira novu vrstu cyber oružja
4dportal.com/.../...

Vojnici uskoro mozgom kontroliraju oružje?
4dportal.com/.../...

Vlada će špijunirati građane na njihov vlastiti trošak
4dportal.com/.../...

David Rockefeller speaks about population control
www.youtube.com/.../

Tehnologija iz filmova oko nas
4dportal.com/.../...

NANO grupa - Razvoj nanotehnologije u Hrvatskoj (MYSTIC 2.)
4dportal.com/.../... -u-hrvatskoj-mystic-2?lang=hr

Odobrena implantacija RFID čipova u ljude
4dportal.com/.../...

Genetski inženjering - Znanstvena fantastika ili stvarnost?
4dportal.com/.../...

Najnovija šokantna bolest > Za par dana ostarila 50 godina!
4dportal.com/.../...

1984 - George Orwell Movie Trailer
www.youtube.com/.../

Minority Report - Trailer - predviđanje zločina i predviđanje "zločina"
www.youtube.com/.../

Equilibrium - emocije su nepoželjna karakteristika
www.youtube.com/.../

In Time (cijeli film s prijevodom, online) - definitivno nađite vremena da pogledate ovaj film, jer je genijalan film, i ne žalim vremena koje sam potrošio gledajući ga, samo moram reći da ovakvi filmovi (poput 1984, Minority Report i Equilibrium) vremenom postaju stvarnost.
www.moje-kino.tv/.../In_Time

Policija - Servis privilegiranih, a ne građana koji ih plaćaju
4dportal.com/.../...

Policija protiv građana > Uhićenja bez naloga, zavjere i kršenje zakona
4dportal.com/.../...

Novi Kazneni zakon od 01.09. --> Počinje ograničavanje ljudskih sloboda u RH
4dportal.com/.../...

"Sve istine prolaze kroz tri faze: prvo su ismijavane, zatim su agresivno napadnute i konačno su prihvaćene kao očigledne." - Arthur Schopenhauer

Vladari novca
portalsvijesti.com/.../...

Problem - Reakcija - Rješenje na hrvatski način
4dportal.com/.../...

FREKVENCIJA NOVCA
4dportal.com/.../...

Smisao života je/nije u novcu
fx-files.com/.../...

Saznajte tko [censored]uje najviše novca na svijetu!
4dportal.com/.../...

Deset najvećih gluposti na koje EU troši novac Europljana
4dportal.com/.../...

David Rockefeller speaks about population control
www.youtube.com/.../

David Rockefeller's Shocking Confession
www.youtube.com/.../

The Money Masters [Full Documentary]
www.youtube.com/.../

The Rockefellers - full documentary
www.youtube.com/.../

The House of Rothschild - 1934 - full movie
www.youtube.com/.../

The House of Rothschild - the Money's prophets
www.youtube.com/.../

Ring of Power: Empire of the City
www.youtube.com/.../

Znanstvenici kreirali vremeplov: Vojska uskoro šalje poruke u prošlost?
4dportal.com/.../...
Citat
 
 
#1 DoubleW 2012-01-09 17:32
Ma daj me nemoj meneme.
Kako ti se da biti toliko kritičan?
Što ti očekuješ od filma?
Da ti pere, kuha i pleše trbušni ples samo za tvoje oči'?
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Vuk s Wall Streeta (2013) - Majstorija godine i cinična kolizija 'Američkog sna' sa stvarnošću

Vuk s Wall Streeta (2013) - Majstorija godine i cinična kolizija 'Američkog sna' sa stvarnošću

Ovo je 'Veliki Gatsby' u današnjim okvirima Wall Street groznice, hedonističkog života, droge, lažnih vrijednosti, seksa, kapitalističke utrke... Jer tko još vjeruje da bi taj Gatsby s tolikom lovom bio...

Komentari(1) Klikova:8014

Više...
Thor: Svijet tame (2013) - Odličan, zabavan i raskošan superjunački SF nalik 'He-Manu'

Thor: Svijet tame (2013) - Odličan, zabavan i raskošan superjunački SF nalik 'He-Manu'

Radnja je sasvim ok, scenarij nije zaglibio u nepotrebnoj dramatizaciji, Loki donosi dozu crnog humora koji mi itekako odgovara, a čak niti epsko uništavanje povijesnog dijela nije nimalo...

Komentari(1) Klikova:6396

Više...
Tajne petog staleža (2013) - WikiLeaks balada o totalitarizmu i egu

Tajne petog staleža (2013) - WikiLeaks balada o totalitarizmu i egu

Scenarij nije uvjerio niti jednog gledatelja da bi zaista trebao staviti cijeli život na kocku, žrtvovati se i 'zviždati', iako mu je to po nekim elementima filma trebala...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:5896

Više...
Bitka za Pacifik (2013) - Konzumeristički raj za neke nove klince

Bitka za Pacifik (2013) - Konzumeristički raj za neke nove klince

Da sam u tim godinama u današnje doba čisto sumnjam da bih se zadovoljio Nindža Kornjačama, He-Manom ili Robotekom, uz Nintendo, Segu ili Atari. Vrlo vjerojatno...

Komentari(1) Klikova:6322

Više...
ZADNJE ZAGONETKE SVIJETA - Vrlo iscrpno štivo o misterijama svijeta

ZADNJE ZAGONETKE SVIJETA - Vrlo iscrpno štivo o misterijama svijeta

Gotovo uvijek kada u ruke dobijem knjigu enciklopedijske naravi budem skeptičan prema mogućim novim informacijama i širini teksta, kao i dubini. Ovaj puta moram priznati da sam naišao na jednu...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:8294

Više...
ZEMLJOVIDI DREVNIH KRALJEVA MORA - Prvi pravi dokaz o drevnim razvijenim civilizacijama

ZEMLJOVIDI DREVNIH KRALJEVA MORA - Prvi pravi dokaz o drevnim razvijenim civilizacijama

Odlična Hapgoodova knjiga iz 1966. za svakoga bi mogla biti polazišna točka pri istraživanjima, a naročito za skeptike koji su uvjereni kako je sve što službena znanost govori i tumači...

Komentari(1) Klikova:6942

Više...
ENCIKLOPEDIJA TAJANSTVENIH POJAVA - Odlično štivo za početnike

ENCIKLOPEDIJA TAJANSTVENIH POJAVA - Odlično štivo za početnike

  U posljednje vrijeme sam više puta dobio upite postoji li neka literatura za one koji nisu upoznati s brojnim misterijama svijeta i koji tek žele kročiti u veličanstveni svijet činjenica...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:6875

Više...
Philip J. Corso > DAN POSLIJE ROSWELLA - Bitan vojni dokument o NLO fenomenu

Philip J. Corso > DAN POSLIJE ROSWELLA - Bitan vojni dokument o NLO fenomenu

  Odmah u početku lako možete shvatiti da se u ovom dijelu može pročitati nešto novo i originalno. Iako je jasno da će pravi znalci o NLO fenomenu ustvrditi da je...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:6366

Više...
PAULO COELHO - LJUBAV > Idealan poklon za zaljubljene

PAULO COELHO - LJUBAV > Idealan poklon za zaljubljene

  Nakon što je nekidan podržao borbu protiv ACTA sporazuma besplatnim šeranjem svojih djela na pirate bayu još nam je simpatičniji, dok je njegovo pisanje oduvijek stvaralo razliku između odlične i...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:6318

Više...
ADAMU S LJUBAVLJU - Vodič za buđenje iz nametnute stvarnosti

ADAMU S LJUBAVLJU - Vodič za buđenje iz nametnute stvarnosti

  Da budem posve iskren, kada sam prvi puta vidio ovu knjigu bio sam prilično indiferentan, nisam znao što očekivati, a nisam imao niti previše vremena za čitanje tijekom stalnih obaveza....

Komentari(1) Klikova:6716

Više...
Vrijeme je novac (In Time, 2011)

Vrijeme je novac (In Time, 2011)

Ako ikad odlučite napisati distopijski znanstveno-fantastični roman ili scenarij, trebat će vam određeni sastojci i šablona u koju ćete ih istresti. Prvo i osnovno, treba vam protagonist. Zatim vam treba...

Komentari(2) Klikova:11360

Više...
RAZDVAJANJE SVJETOVA 2012 - 2021 > Drugačiji pogled na 2012 fenomen

RAZDVAJANJE SVJETOVA 2012 - 2021 > Drugačiji pogled na 2012 fenomen

  Prije mjesec dana sam putem suradnje s knjižarom Dvostruka duga došao u posjed ove knjige i, donekle poznajući opus njenog autora Adriana Kezelea, pretpostavljao sam kakav će pristup prezentirati. Jedan...

Komentari(2) Klikova:9357

Više...
Parada (2011) > Film koji ruši tabue

Parada (2011) > Film koji ruši tabue

  Film srpskog redatelja Srđana Dragojevića imao sam prilike pogledati prošlog vikenda u Zagrebu i iskreno, potvrdio sam svoja zbilja visoka očekivanja. Redatelj koji se na fantastičan način osvrnuo ka srpskoj...

Komentari(6) Klikova:11265

Više...
Carlos Ruiz Zafon - Pisac koji vraća vjeru u odlične priče

Carlos Ruiz Zafon - Pisac koji vraća vjeru u odlične priče

  Carlos Ruiz Zafon je španjolski pisac s prebivalištem u Los Angelesu. Unatoč promjeni adrese u njegovim romanima Barcelona je lokacija, motiv pa gotovo i lik. Rijetke su situacije gdje pisac...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:7988

Više...
ELVIS LJAJIĆ > Marko Vešović - Knjiga žalbe

ELVIS LJAJIĆ > Marko Vešović - Knjiga žalbe

  Knjiga žalbi je zbirka poezije pjesnika Marka Vešovića, objavljena 2010. godine u Podgorici, u izdavaštvu Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Namjerno kažem samo pjesnika, a ne sarajevskog pjesnika, ili crnogorskog pjesnika,...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:4756

Više...

Popularno

Novosti

KolumnePartneri

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno