4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Istina o mobitelima i mikrovalovima

44984

Ako biste znali da će vaše dijete za nekoliko godina (možda deset ili dvadeset) dobiti tumor na mozgu zbog korištenja mobilnog telefona (celularnog ili kućnog bežičnog) što biste uradili? Piše Ivona Živković...


Uzeti djetetu spravicu koju sva druga djeca danas imaju nije ni malo lako. Mobilni telefon se posljednjih godina uvukao u naše živote kao nešto što nam je neophodno. Baš kao i televizor i automobil. Ne, to nije luksuz, reći će vam svi - to je potreba suvremenog čovjeka.

Da, baš tako su generacije nakon Drugog svjetskog rata i naučene da razmišljaju – da žive danas i da se povinuju svojim potrebama i zadovoljstvima. Stvaranje potrošačke ideologije je upravo zadatak masovnih medija koji djeluju sa Zapada i djeluju globalno. O mogućim tragičnim posljedicama ovako napravljenog društva u budućnosti - nitko još ne razmišlja.

Ali, bežične komunikacije nisu prva veoma riskantna i opasna sprava koju su ljudi iz potrošačkog i manipuliranog društva nekritički prihvatili. Tu su i rendgen aparati, kao i ultrazvuk, sprave bez kojih je suvremena medicinska dijagnostika postala “nemoguća”. Tu su i mnogi lijekovi kao i brojne ljekovite i korisne supstance, sastavni dio mnogih proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Ipak, najveći je problem kada su neki od ovih nekritički prihvaćenih tehnoloških izuma opasni po život i zdravlje čitavih generacija, a državne institucije i nadležni o tome šute ili prikrivaju informacije kojima raspolažu. Što reći o doktorima koji danas vide da su kancerozna oboljenja dobila epidemiološke razmjere, ali su i uvjereni da se uzrok ove bolesti i dalje ne zna. Naravno, oni čekaju da im neki znanstveni ili medicinski autoritet to priopći. Ali, postoje interesi koji vrijede više i od milijardu ljudskih života.

Možda će ovaj tekst pomoći onima, koji imaju strpljenja da ga pročitaju do kraja, da počnu razmišljati bez tuđe pameti.

MOBILNI TELEFON NIJE ISTO ŠTO I DUHAN

Da je mobilni telefon štetan za zdravlje ljudi, posebno djece, moglo se već diskretno pročitati u nekim lokalnim medijima posljednjih godina. Sama riječ «štetan», međutim, asocira na upozorenje slično onom koje se nalazi na svakoj kutiji cigareta.

Mnogi će zato reći – “znam, mnogo toga je štetno, ali...” ljudi, ipak, ne ostavljaju duhan tako lako. Ista priča će vjerojatno biti i sa mobilnim telefonima na koje su se već mnogi navukli i ne mogu više bez njih.

Na žalost, štetno djelovanje bežičnih komunikacija i štetno djelovanje cigareta (dima) dvije su potpuno različite stvari. Razlikuju se kao nebo i zemlja.

Duhan je biljka, dio je prirode i njegovo sagorijevanje ne razara genetski sadržaj stanice u organizmu. Na protiv. Kada udišemo dim, organizam se zna braniti od onog što mu ne odgovara i on tjera pluća na kašljanje odnosno izbacivanje štetnog dima. Ova znanja (know-how) nalaze se na staničnom nivou.

Zamislite da ove informacije i reakcije nema. Naravno, čovjek bi se brzo ugušio.

Naravno, kvalitetan duhan se samo miriše i on ne izaziva kašalj. Na protiv, organizam u njemu zna kako (know -how) da uživa i opušta se.

Ali, za razliku od dima mnogi radio valovi ultravisoke i ultraniske frekvencije kojima je čovjek neprestano izložen u elektromagnetnom polju sasvim slobodno prolaze kroz organizam i stanice na njih uopće ne reagiraju. Ili možda reagiraju, ali mi to ne primjećujemo. Barem ne odmah. Na žalost, ova duga neprimjetljivost je najveće zlo.

Bilo kakva promjena u elektromagnetnom polju u čovjekovom okruženju očituje se najprije na staničnom nivou. Jer čitav svemir, i sve na Zemlji i svaka čestica u ljudskom organizmu - vibrira. I sve vibracije su na neki način usklađene i vibriraju zajedno u određenom ritmu kao jedan veliki dobro uvježban orkestar sa udaraljkama. Tako funkcionira čitav Univerzum. Čovjek je samo maleni dio Univerzuma.

Da li je nešto energija, materija, informacija, voda, zrak, kamen, plazma… mi razlikujemo samo na osnovu učestalosti vibracija.

Poznato je da neki operni pjevači jačinom svoga glasa mogu razoriti staklenu čašu. To se dogodi kada se frekvencija određenog glasa poklopi sa frekvencijom na kojoj vibrira staklo i čaša jednostavno pukne jer se molekule još jače protresu.

Na primjer, mozak čovjeka vibrira u frekventnom opsegu od 0.5 do 500 Hz, a najčešće je to do 50 Hz. Svaki uređaj koji radi na tom frekventnom opsegu može utjecati na funkcioniranje mozga.

LJUDSKI ORGANIZAM JE PERFEKTNO UVJEŽBAN ORKESTAR MILIJARDI BUBNJARA

Iako je jedna stanica u ljudskom organizmu tako majušna da je vidljiva samo na jakom mikroskopu, ona po svojoj funkcionalnosti i složenosti nadmašuje i najsloženije osobno računalo do danas napravljeno.

U svakoj stanici odvija se izuzetno kompleksan jedva primjetan proces elektromagnetnog vibriranja koje se odvija u svakom tisućitom dijelu sekunde, kada se stvaraju sve biokemijske molekule i proteini na kojima počiva život.

Samo jedna stanica u ljudskom organizmu može izvesti 50.000 različitih biokemijskih reakcija. Ona nosi u DNK molekulu milijarde bita podataka sa znanjem (know - how) kako da preživi. Jedna DNK molekula sadrži oko 100.000 gena od kojih su 5.000 aktivni i proizvode oko 5.000 različitih proteina. Protein je esens života. Samo je Priroda u stanju da napravi protein. Kada neka vrsta životinje ili biljke prestane da se razmnožava, ona se više ne može ponovo stvoriti. To je kraj te vrste jer više ne postoji informacija (know-how) za njeno pravljenje. Pod određenim promjenama u elektromagnetnom polju Zemlje koje se događaju periodično, manje ili više, vrste nestaju i nastaju nove. Tako će biti i sa ljudskom vrstom jednog dana.

Stanica je tako izuzetna elektromagnetska spravica. Od milijardi takvih spravica sastavljen je naš organizam u svakom svom dijelu, u svakom tkivu, u svakoj kosti i nervu. Znanje (know how) kako da preživi i reagira, u svakoj stanici povezano je na nivou čitavog organizma i čini jedan sustav koji nazivamo - imunološki sustav.

Frekvencija kojom nešto u prirodi vibrira zavisi od veličine komponenti sklopljenih u neku cjelinu. Postoje fizičke i električne vibracije. Evidentno je stoga da ćelija kao cjelina vibrira na nižoj frekvenciji nego pojedini atomi i molekule u njoj.

Molekula DNK je izuzetno dug niz kodiranog materijala, on se obnavlja tako što se dijeli samo na dvije identične kopije. DNK molekula je savijena u majušnu loptu, ali kada se dijeli mora se odmotati i okrenuti pri brzini od 10.000 do 20.000 obrtaja u minuti (200 do 300 Hz). Oko 50.000 različitih biokemijskih reakcija i stvaranje 5000 različitih proteina je jedna kontinuirana  bio-elektro-kemijska igra s električnim vibracijama na čitavom prostoru stanice. Svaka pojedina biokemijska reakcija je jedan elektronski proces za sebe. Te reakcije su stvar procesa redukcije i oksidacije. Redukcija uklanja elektrone, a oksidacija ih dodaje. To je suština kemije.

Električna frekvencija ovih procesa će varirati od veličine molekule. Tako život u okviru jedne stanice nalikuje “igri elektrona” pri čemu se koristi ogroman opseg elektromagnetnih frekvencija. Tu je suština života. Možete zamisliti kako je to dobar orkestar i sa kakvim preciznim ritmom on “svira” i “igra”.

STIŽU NOVE FREKVENCIJE

U posljednjih 100 godina stvoren je veliki broj novih umjetnih kemikalija i one su došle u dodir sa stanicama u ljudskom organizmu, ali i mnogim drugim materijama u prirodi. Ove nove kemikalije imaju svoje frekvencije na kojima vibriraju, ali u ritam prirodnog “orkestra” one se ne mogu uklopiti. Na protiv, one mogu samo kvariti ritam milijardi “bubnjara” koje je stvorila priroda. Zato stanice iz ljudskog organizma pokušavaju takve kemikalije na svaki način neutralizirati i izbaciti iz organizma kako ne bi poremetili “svirku”. Svako ovo izbacivanje, naravno, iziskuje rad čitavog imunosnog sustava i on se troši.

Možete samo zamisliti kakav je to žestok napad “raštimavanja” kada u ljudsku krv ubrizgate ono što ovoj vrsti ne pripada – cjepivo s majmunskom ili kravljom limfom zaraženu virusima.

Remećenje vibracije jedne stanice potiče organizam da tu stanicu vrati u usuglašeni ritam rada čitavog organizma. Zato svaka poremećena stanica mora popraviti svoju vibraciju. Stalna popravka stanica je proces koji se odigrava konstantno u organizmu, ali problem je u tome što se pri svakoj popravci može pojaviti greška.

Posebno je greška moguća ako je dugo prisutan neki destabilizirajući faktor koji stalno remeti oscilacije karakteristične za svaku stanicu. Nije isto ubaciti konac u iglu u automobilu koji vas drma ili dok sjedite na miru u kući.

Mikrovalovi iz bežičnih aparata su upravo jedan takav remetilački faktor. Stalnim prolaskom elektromagnetnih valova kroz mozak, čak i kada ne razgovaramo mobilnim telefonom, na svim živim bićima se stvara poremećaj prirodnih oscilacija stanica.

Jednostavno rečeno – ljudski organizam nije računalo da bi ogromnu količinu informacija kopirao i replicirao bez greške. Greške su u živom organizmu moguće upravo zato što je to živ organizam i zato što je elektromagnetno polje Zemlje stalno aktivno.

KAKO MOBILNI TELEFON OŠTEĆUJE LJUDSKE STANICE

Čovjek i kada piše neki tekst savršeno koncentriran može napraviti slovnu grešku, a kamoli kada je napet ,nervozan ili umoran. Umor je savršena predispozicija za pravljenje greške. Kada su stanice kronično neuhranjene prave grešku.

S obzirom da se proces reparacije staničnog materijala stalno događa u organizmu, ne postoje alarmantni vidljivi signali da se na staničnom nivou nešto nenormalno događa sve dok greška ne postane izražena u pogrešno formiranom tkivu. Ova prikrivenost može trajati godinama pa se loša informacija može raširiti po čitavom tkivu ili organizmu.

Stotine vrsta tumora imaju jednu zajedničku karakteristiku - svi počinju na nivou stanice kada je genetski materijal jedne ili više njih oštećen. Ovo oštećenje može prijeći sa roditelja na djecu ili se još više pogoršati zbog nekih drugih faktora u sudjelovanju s njima. Ponekad je dovoljno da samo u jednoj stanici dođe do takve genetske mutacije (do greške) da se čitav proces završi fatalno – sa tumorom u metastazi.

Doktori znaju da je dugotrajna anemija i pad imunosnog sustava glavni preduvjet za nastanak raka.

Princip rada mobilnog telefona, kao i većine bežičnih uređaja, bazira se emitiranju mikrovalova iste frekvencije. Na isti način radi mikrovalna pećnica. A svi znamo što se događa kada jelo stavimo u pećnicu. Unutar ozračenog predmeta mikrovalovi povećavaju temperaturu koja se iznutra širi prema vani, a ne obrnuto kao kod infra-peći. To u kompleksnom ljudskom mozgu kao i na njegovoj površini prouzrokuje takozvane “vruće točke” (hot spot) u kojima povećana temperatura ima ubojit učinak na stanice.

Pogledajte pažljivo ove tri snimke jedne stanice u ljudskom organizmu izuzetnog uvećanja:

Na prvoj slici gore lijevo vidi se normalna stanica koja ima svoj blistav energetski sjaj u čitavom svom djelokrugu koji je zaštićen staničnom membranom. Unutar membrane nalazi se DNK i drugi genetički materijal. To je stanica djeteta koje nikada i ni na koji način nije bilo ozračeno rendgenskim zracima.

Druga slika pokazuje kako izgleda stanica nakon ionizirajuće radijacije jednake dozi zračenja od 1600 snimanja pluća X-zracima. Stanica se skvrčila, izgubila svoj blistav energetski sjaj, a iza nje se pojavio rep kao kod komete i on predstavlja rasut genetski materijal koji čine fragmenti DNK nazvani mikronukleusi. Oni su djelomično ispali kroz oštećenu opnu stanice. Ovo je tipična mutacija koja nastaje nakon prevelike doze X-zračenja kao i kod djelovanja gama valova nakon nuklearne eksplozije.

Treća slika dolje pokazuje kako izgleda stanica nakon 24 sata izlaganja valovima mobilnog telefona. Sličnost sa stanicom ozračenom nakon 1600 snimanja pluća X-zracima je evidentna. Kroz oštećenu membranu iscurio je dio genetskog materijala.

Frekvencija koju su znanstvenici koristili dok nije došlo do oštećenja opne u zoni “vruće točke” i prosipanja miklronukleusa iznosila je 1.8 gigaherca (1800 megaherca). Najnoviji modeli multimedijalnih telefona, kao i kućni bežični telefoni, emitiraju valove frekvencijom od 1.9 gigaHerca.

Snaga koja je korištena za izazivanje curenja materijala iz stanice imala je efekt 1.3 W/kg Specifične Apsorpcijske Brzine (Specific Absorption Rate -SAR). SAR je mjera kojom se računa količina energije koji ljudski organizam (u kilogramima) apsorbira putem mikrovalova iz mobilnog telefona. Treba napomenuti da se ona temelji samo na pretpostavci(!) da mozak može uspješno podnijeti temperaturno povećanje od jednog Celzijusovog stupnja na sat. Ali, te standarde i pretpostavku su odredili elektroinženjeri, a ne medicinski stručnjaci. Tako je u SAD standard za SAR iznosi 1,6 W/kg, dok je u EU vrijednost 2 W/kg.

SAR od 1.3 Wata po kilogramu (u spomenutom slučaju primijenjen) ispod je onog što mnogi modeli telefona, koju djeca danas masovno koriste, emitiraju.

To znači da 24 sata razgovora mobilnim telefonom izaziva isto oštećenje staničnog materijala kao i 1600 rendgenskih snimanja pluća! Jedno ovakvo rendgensko zračenje ima jačinu od 6 milirema.

Ako bi smo ovo grubo podijelili sa 24 sata razgovora ispada da jedna minuta razgovora ima isti efekt na stanicu organizma kao 1,1 izlaganje X-zracima prilikom snimanja pluća.

Za svaki sat u kome dijete koristi bežični telefon ili bežični laptop za komunikaciju i video igrice i sl., njegov mozak koji je još u razvoju, oči i tkivo unutrašnjih organa mogu biti izloženi oštećenju staničnog materijala kao kod radijacije nakon 66.6 snimanja pluća X-zracima.

ČITAV ORGANIZAM U MIKROVALNOJ PEĆNICI

Istraživači projekta REFLEX izjednačavaju posljedice strujanja valova visoke frekvencije iz Wi-slušalica (Wi-phones) sa posljedicama X- zračenja pa je zato je i stvoren novi termin “OZRAČENE GENERACIJE”.

Ovo je suština najnovijeg istraživanja koje je zaprepastilo znanstvenike koji su sudjelovali u projektu “REFLEX” i na kome je radilo dvanaest grupa istraživača iz sedam europskih zemalja i koji su publicirali navedene snimke oštećenih stanica. Istraživanje je izvršeno od 2000 do 2004. i financirala ga je najviše EU. Ukupna cijena projekta je bila preko 3 milijuna eura.

Cilj projekta REFLEX je bio ispitivanje efekta bežične radijacije na ljudsko zdravlje. Ovako obimno istraživanje je počelo prije osam godina, iako je mobilna telefonija u SAD-u počela komercijalizaciju još 1980. Zanimljivo je da prije toga NIKAKVA medicinska istraživanja nisu ni izvršena. Na Balkanu korištenje mobilnih telefona počinje od 1996. da bi 2000. postalo masovno.

Preko 800 milijuna ljudi u svijetu, uključujući i djecu, već više od deset godina koristi bežičnu telefoniju (tu spadaju i svi kućni bežični aparati). Danas je sve više ozbiljnih znanstvenih istraživanja koja otkrivaju već vidljive posljedice korištenja ove tehnologije.

Jedna studija koja je završena u Indiji 2005. godine dala je zaista zastrašujuće rezultate o tome koji postotak oštećenja na staničnom nivou može nastati uslijed korištenja mobilnih telefona. Objavljena je u “Indian Journal of Human Genetics”.

Studija je istraživala genetska oštećenja stanica u krvi i tkivu usne šupljine kod ljudi koji su koristili mobilne telefone dnevno od jednog do petnaest sati.

Kontrolna grupa u ovom eksperimentu nikada nije koristila mobilni telefon, pa su oštećenja njihovih stanica iznosila oko 4%.

Kod korisnika mobilnih telefona prosječno oštećenje stanica je iznosilo 39.75 posto. Krv jednog ispitanika starog 24 godine pokazala je oštećenje stanica 63 posto. On je koristio mobilni 1 do 2 sata dnevno dvije godine. To je danas norma milijuna djece u SAD-u. Kako stvari stoje na Balkanu nitko još nije istraživao.

Pored mobilnih telefona na organizam utječu i mobilni predajnici koji se nalaze usred naselja, radio i TV antene, GPS. Mnogi autobusi gradskog prometa su u Wi –Fi (Wireless Fidelity) sistemu (samo da bi emitirali reklame na monitoru), kao i mnogi prometni terminali, kancelarije, bolnice, tržni centri, hoteli, škole i mnoge stambene zgrade sa nadzornim kamerama. Tu su i igrice za djecu kao i igračke sa daljinskim upravljanjem, bežične tipkovnice na računalima, miševi i sl.

Svi oni sudjeluju u kumulativnom djelovanju mikrovalova na ljude i djecu.

Dakle, kada se ljudski organizam nalazi veliki broj sati ili konstantno u sredini koja nalikuje mikrovalnoj pećnici i kada mu je organizam sa svih strana pod utjecajem raznih mikrovalova (uključujući i prirodnu radijaciju koja u SAD godišnje iznosi oko 150 milirema), dolazi neizbježno do velikih poremećaja u funkcioniranju organizma na staničnom nivou. Kao što sve ove vibracije mi svjesno ne registriramo, ne možemo registrirati ni poremećaje na staničnom nivou sve dok se ne pojavi manifestacija koja nam je vidljiva, a to je u ovom slučaju najčešće tumor.

Iako je obimna studija o štetnosti bežičnih komunikacija (gdje pripadaju sve Wi-Fi, Wi-Max  RFID tehnologije) objavljena četrdesetih godina prošlog stoljeća, bežična tehnologija je ipak komercijalizirana i proširena nevjerojatnom brzinom.

Baš kao što su prihvaćena prirodna gnojiva kojih se i sam izumitelj odrekao.

Naravno, profit je bio odlučujući faktor, a korisnicima nije dano nikakvo upozorenje o njenoj štetnosti. Kao kada bi minijaturni rendgen aparati bili u slobodnoj prodaji.

Zamislite moderno pravljenje fotografija X-zracima? Neki umjetnici kao američki fotograf Nick Vacey to i promoviraju. A posljedice? Naravno, sve je pod kontrolom i u pitanju su male doze, reći će vam stručnjaci. Ali koliko danas stručnjaci zaista poznaju ovu granu i da li su svi bili u situaciji da djelovanje X-zraka istražuju, ili su jednostavno potrebne informacije preuzeli iz udžbenika? Ovim pitanjem ćemo se još pozabaviti kasnije.

Vjerojatno ne znate, ali upravo su rendgen aparati bili u slobodnoj prodaji početkom 20. stoljeća. Ljudi su bili fascinirani X-zračenjem smatrajući ga izuzetnim pronalaskom, pa su se rendgen aparati u SAD-u nalazili u mnogim kozmetičkim i frizerskim salonima, gdje su između ostalog služili i za depilaciju. O ubojitom djelovanju x-zračenja nitko nije imao pojma.

Nije poznato ni sa kojom dozom radijacije se tu baratalo, a sa aparatima su radili potpuno neuki kozmetičari i frizeri. O ovome je pisao doktor Henry Hiesen još 1930. I to je danas jedina informacija o ovakvom korištenju rendgen aparata. Posljedice su se vjerojatno vidjele tek godinama kasnije, ali koliko ljudi bi to povezalo da Heisen nije ostavio informaciju o tome u svojoj knjizi?

Impresivan način rada organizma na staničnom nivou pokazuje i podatak da stanica “prepoznaje” bežičnu radijaciju kao opasnu i reagira proizvodnjom takozvanih stresnih bjelančevina. Stresne bjelančevine mogu konačno zaštititi kancerozne stanice i učiniti ih otpornim na mnoge medicinske tretmane.

DJECA i MOBITELI

Djeca su danas velikim brojem reklama potaknuta na korištenje mobilnih spravica. Mobilni se u Americi čak reklamira sa malim djetetom koje se smijulji držeći ga na uhu. Djeca se mame bojama, glazbom, igricama…

Djeca su postala toliko opsjednuta mobilnim aparatima pa čak i spavaju sa njima, slušajući glazbu u krevetu. Dok šetaju ulicom mobilni telefon ne ispuštaju iz ruke, dok iz njega trešti glazba.  Roditelji više puta dnevno zovu djecu pa čak i kada se igraju ispred zgrade i mogu ih dozvati preko terase. Ali to više nije u modi i dozivanje i grđenje djece preko prozora u velikom gradu više ne možete čuti. Kumulativno djelovanje mikrovalova poslije pet i deset godina korištenja mobilnog telefona ima svoje već vidljive posljedice – brojna su oštećenja nervnih stanica, izražene su mentalne nesposobnosti adolescenata i drastično povećan broj tumora mozga.

Alarmantna upozorenja već stižu iz čitavog svijeta.

“Journal of the American Academy of Pediatrics” je još 2005. potvrdio da su djeca posebno osjetljiva na promjene u elektromagnetnom polju zbog toga što im je nervni sustav još u fazi razvoja. Njihovo moždano tkivo je provodljivije za ove valove, kao i njihov manji kostur.

Znanstvenici su otkrili da zračenje mobilnog telefona odmah uzrokuje promjene u protoku krvi u mozgu i potiče istakanje kalcija iz stanica mozga, čime stanična membrana slabi i počinje propuštati.

Istraživači u Finskoj su otkrili da jedan sat ovog zračenja potiče stanice mozga na skupljanje što kao posljedicu stvara trajno oštećenje stanične strukture.

Institut Max Plank u Njemačkoj izvještava da strujanje iz mobilnog djeluje kao vreo šiljak u mozgu koji može probiti stanične membrane. Temperatura u “vrućoj točki” je na nivou ključale vode.

Britanski istraživači su pokazali da slaba mikrovalna radijacija može promijeniti oblike moždanih proteina u oblik koji liči na patološki fibrils vezan za Parkinsonovu I Alzheimerovu bolest.

Švedski znanstvenici su prvi demonstrirali kako radijacija iz mobilnog pravi rupe (lezije) u mozgu štakora I prorekli da će doći do povećanja broja oboljelih od Alzheimerove bolesti kod mladih korisnika mobilnog telefona.

Poznat je i eksperiment ruskih istraživača koji su stavili kokošije jaje u posudu od porculana (koji je dobar provodnik topline) i sa obje strane jajeta postavili po jedan mobilni telefon. Nakon toga su sa prvog mobilnog telefona pozvali onaj sa druge strane jajeta. Nakon prvih petnaest minuta trajanja "razgovora" na jajetu nije bilo promjena. Ali, nakon 20 minuta ljuska jajeta je počela se zagrijavanjem. Nakon 40 minuta skuhao se bjelanjak, a nakon 65 i žumanjak.

Drugi eksperiment je izvršen sa mladim lukom. Mobilni telefon je postavljen ispred niza sa po pet lukovica, od kojih je svaki postavljen na različitoj udaljenosti od mobilnog. Lukovice su puštale korijenje u vodu koja je bila izložena zračenju radio valova sa mobilnog.

Jedan kompjuter je tri dana na svake dvadeset i dvije minute pozivao taj mobilni telefon. "Razgovor" je trajao samo jednu minutu što je značilo jedan sat razgovora dnevno.

Stanice korijena luka koji su bili najbliži mobilnom (oko 2 cm) imali su najviše kromosomskih oštećenja.

U druga tri niza, koji su od telefona bili udaljeni 10, 20 i 30 centimetara, postotak oštećenih stanica je bio 28,68, 28,76 i 28,26, što pokazuje da oštećenje nije uzrokovano samo energetskim djelom zračenja, koje gubi snagu što se dalje proširi, već i informacijski. Dakle, ne postoje male i velike doze mikrovalova već postoji ili ne postoji informacija, a to je frekvencija vibracije. I to je ključno i analogno je djelovanju x-zračenja. O tome da se x-zračenje ne može dijeliti na manje i veće doze upozorio je odavno još doktor John William Goffman.

SVE POČINJE I ZAVRŠAVA U PENTAGONU

Zadržimo se malo na Goffmanovim istraživanjima i iskustvima u radu sa američkom vladom da bi smo vidjeli kako strašna može biti analogija sa bežičnim komunikacijama. Naime i ionizirajuće zračenje i bežični prijenos energije danas su okosnica u proizvodnji suvremenog naoružanja gdje se nuklearne bojne glave navode na metu sustavom daljinskog upravljanja. Globalno rasprostiranje bežične mreže za prijenos energije upravo je dio nekih prikrivenih vojnih projekata.

Goffman je bio profesor na Barkleyju na odijelu za nuklearnu fiziku u medicini. On je 1940. dokazao za vrijeme spremanja svog doktorata sporu i brzu podložnost fiziji neutrona urana 233. Na zahtjev J. Roberta Oppenheimera, glavnog Pentagonovog nuklearnog fizičara, Goffman je pomogao u proizvodnji plutonija za “Projekt Manhattan” koji je tada u najvećoj tajnosti radio Pentagon. Oppenheimer je bio na čelu projekta. Bio je to program pravljenja prve atomske bombe i rezultirao je i prvom njenom praktičnom primjenom u Hiroshimi i Nagasakiju. Posljedice djelovanja ovog oružja su onda pažljivo analizirane, i kako ćete vidjeti kasnije, rezultati su «malo» izmijenjeni i dotjerani.

Kada je počeo suradnju sa R. Oppenheimerom nije postojao ni djelić miligrama plutonija tvrdi, doktor Goffman.

Pod pokroviteljstvom američkog Ministarstva za Energiju (DOE), Goffman je kasnije osnovao Odjel za biomedicinska istraživanja gdje je proučavao djelovanje nuklearne radijacije na ljudski organizam. Tako je pratio efekte djelovanja atomskih bombi bačenih u Japanu. Iako su njegova istraživanja pokazala da radijacija može biti izuzetno opasna i u najmanjim dozama, DOE je ove njegove nalaze obezvrijedila.

Doktor Goffman je zaključio da je jedini zadatak DOE bio da nađe dokaz da je niska doza radijacije bezopasna. Taj njihov cilj je bio " svetinja nad svetinjama i ništa ih nije smjelo pokolebati". Stvarni učinak ionizirajućeg zračenja na ljudsko zdravlje nije ih plašio. Na protiv, po Goffmanu ljudi iz DOE su vjerovali da ako bi javnost na bilo koji način postala sumnjičava prema ionizirajućem zračenju i primjeni atomske energije ovo ministarstvo više ne bi postojalo.

I to je bio cilj svih istraživanja koje ova vladina institucija radila. Nikada im nije bio cilj zaštita zdravlja ljudi.

Još jedan zanimljiv podatak  Goffman navodi u svojoj knjizi iz 1990.-te: “Radijacija – rak potaknut izlaganjem malim dozama zračenja “ (Radiation - Induced Cancer from Low-Dose Exposure). To su “sitne” modifikacije podataka stvarnih efekata radijacije na ljudski organizam nakon djelovanja atomske bombe u Hiroshimi i Nagasakiju. Kao neposredni sudionik Goffman iznosi kako su američka DOE i japansko ministarstvo zdravlja mijenjali vrijednosti unesenog zračenja kako bi dobili rezultat koji su željeli i time prekršili osnovno pravilo u medicinskim istraživanjima koje glasi: nikada ne mijenjajte podatke kada već znate krajnji pokazatelj. Tako su ova istraživanja zaključena sa «nalazom» da oni stanovnici koji su bili udaljeniji od mjesta eksplozije (zero point), i koji su po tome dobili manje doze radijacije, imali su i manju stopu smrtnosti od onih koji su primili jače doze radijacije.

Goffman tvrdi da takav zaključak jednostavno ne stoji jer za njega ne postoje stvarni dokazi.Kakav je to “dokaz” ako se mijenja vrijednost unesenih podataka o primljenim dozama u zavisnosti od rezultata?

Ljudi iz DOE su jednostavno tražili “dokaz” da male doze radijacije nisu opasne i na tome bazirali svoju, kako Goffman kaže, gebelsovsku propagandu. Upravo taj “dokaz” im Goffman nije pružio i 1969. se vratio na sveučilište Barkley. Tu je nastavio sa svojim tvrdnjama da te ”male doze” radijacije ni na koji način ne umanjuju rizik od oštećenja stanice.

Goffman još tvrdi da je nakon ovog istraživanja stvorena lažna baza podataka o djelovanju ionizirajuće radijacije i da je ta baza podataka dana kao osnovna mjera koja je ušla u sve medicinske udžbenike širom svijeta i na osnovu nje se i danas vrše znanstvena istraživanja i donose zaključci. Posljedice su katastrofalne, jer se x-zračenjem takozvanim “malim dozama” ubijaju stotine tisuća ljudi godišnje, a da toga doktori uopće nisu svjesni.

Ovo je isti arsenal prikrivanja i laži u propagande svrhe kao i priča o korisnom efektu fluora za zube ako se koristi u malim dozama.

Na osnovu čega se izvlači zaključak da su male doze nekog otrova ili zračenja – sigurne?

Po doktoru Goffmanu to dolazi iz čiste teorije ukoliko biološki mehanizam za popravku oštećenih stanica – radi savršeno. Onda male doze toksina i radijacije i oštećenja koja oni izazivaju mogu biti potpuno sanirana. Ćelija u sredini se mora popraviti.

Ali, što ako ovaj mehanizam ne radi savršeno? Postoje oštećenja u DNK materijalu i kromosomima koja su nepopravljiva. I one vrste oštećenja koja su popravljena s greškom. “Možemo reći da se 50 i 90 % oštećenja nastalog ionizirajućom radijacijom popravi savršeno. Ono što onda vidimo su ostaci od 10 ili 40 ili 50 % koja nisu popravljena savršeno”.

“Dokaz da mehanizam za popravku nije perfektan je danas veoma pouzdan. Ali, ono što smo mi tada htjeli imati je bio dokaz da li će, kako više idemo ka nižim dozama zračenja (jedan rad ili deseti dio rada), to proizvesti rak? Odgovor po epidemiološkim standardima - to bi značilo da će rak kao bolest obuhvatiti milijune ljudi. To je stvorilo prostor za DOE : da kažu “Mi to ne znamo”. Ali ja sam 1986. veoma pažljivo tražio bilo kakvu studiju koja bi bacila svjetlo na sva ta važna pitanja. I to sam našao i predstavio Američkom Društvu za Kemiju na skupu u Anaheimu”, kaže doktor Goffman.

Upravo Goffman eksplicitno tvrdi da ne postoji mala doza x-radijacije koja ne može biti smrtonosna, jer čak i samo jedan x-zrak može izazvati cijepanje jezgra stanice i to onda može biti početak raka.

"Ionizirajuća radijacija nije kao otrov u određenoj koncentraciji koji razblažujete i razblažujete dok ne dođete do podnošljive doze. Najniža doza ionizirajućeg zračenja je jedan nuklearni trag . Vi ne možete imati diobu doze takve vrste. Ili trag ide kroz nukleus (jezgru) stanice i utječe na njega ili ne. Zato ja kažem: Koji dokaz mi imamo da se radi o jednom, dva tri ili deset tragova koji su prošli kroz stanicu?"

“Tako sam iznio devet studija o raku koji je proizveden kada smo imali možda 8 ili 10 tragova po stanici. Četiri su uključivale nastanak raka dojke. Dakle, nitko nije mogao reći da mi nismo znali za te efekte”, napisao je u svojoj knjizi doktor Goffman.

“DOE nikada nije opovrgnulo tu evidenciju. Oni su to jednostavno ignorirali jer im je smetalo. Zato možemo reći: ne postoje sigurne doze radijacije. Ne postoji sigurnosni prag. Ako se ovo zna, onda svako odobravanje zračenja je odobravanje ubojstva”.

Danas se rendgen aparati i x-zračenje sa malim i sigurnim dozama zračenja primjenjuju u medicinskoj dijagnostici masovno i svakodnevno. I javnost se uvjerava da je to sasvim sigurno. Teško je danas naći gradskog čovjeka koji nije bio pod rendgen aparatom.

Drugi “biser” američkog Ministarstva za energiju (DOE) je bila ideja da se x-valovi uspore prilikom prolaska kroz organizam. Smatrali su da time stanice ne bi odjednom imale oštećenje. Za Goffmana je ova ideja dokaz potpunog nerazumijevanja principa djelovanja x-zraka jer je za izazivanje raka dovoljno da samo jedna zraka prođe kroz stanicu, da trag nakon tog prolaska postoji ili ne postoji. Ako zraka prođe ona postoji i sasvim je nebitno da li je to bilo usporeno. “Ovo je besmislica, ali su ovakve besmislice ušle u medicinske udžbenike”.

"DOBRO DOŠLI" U NOVO DOBA - DOBA RADIJACIJE

U posljednjih 150 godina počelo je masovno korištenje električne energije. Danas se svaka civilizirana ljudska naseobina nalazi u još jednom umjetno stvorenom elektromagnetnom polju sa velikim brojem frekvencija koje ljude bombardiraju sa svih strana. Nije poznato da su ljudi prije više tisuća godina, možda i prije velikog potopa koristili električnu energiju, mada postoje neke veoma slobodne pretpostavke da su piramide u Egiptu i drugim krajevima svijeta imale možda neku takvu funkciju (kao skladišta električne energije).

Početkom 20. stoljeća kreće i poplava nižih frekvencija od 50 ili 60 Hz. Sa stanovišta onoga što je definirano prirodnim stvaranjem današnje elektromagnetno polje, u kojem živi čovjek, prilično je kontaminirano frekvencijama za koje se još pouzdano ne zna kako utječu na evolucijski proces i dugoročno - na zdravlje ljudi. Ili se zna, ali se prikriva zbog nečijih interesa. U svakom slučaju efekt zagrijavanja stanica iznad onoga što je prirodom determinirano je evidentan i izaziva groznicu na staničnom nivou.

Da li mikrovalovi mogu djelovati na DNK “igru” elektrona namećući drugi “ritam”?

Ne postoji za sada ni jedna službeno prihvaćena teorija niti dokaz za ovo, bar ne dostupni javnosti. Za obične građane čitava ova grana još je u domeni ispitivanja, ali već ima dosta podataka o tome da se neki rezultati već koriste za vojne potrebe i razvoj specijalnog neokortikalnog oružja. I to je vjerojatno razlog “broj jedan” zašto se posljedice djelovanja mikrovalova na ljudski organizam prikrivaju. Tek onda dolazi komercijalni efekt.

Možemo samo zamisliti kakva bi bila snaga domino efekta kada bi se npr. iz jednog mjesta povuklo istovremeno milijardu mobitela. Ovakva integrirana bežična mreža ogromne snage mogla bi lako biti “podignuta” i stavljena u neku funkciju, a da to građani širom planete uopće ne bi ni primijetili. Jer ono što je u bežičnoj tehnologiji komercijalizirano, samo je dio jednog mnogo šireg sustava koji je javnosti uglavnom nepoznat i koristi se za vojne potrebe.

Opasno je i što se pojedine ultra-frekvencije koje emitiraju razni uređaji mogu poklopiti s frekvencijom nekih stanica i imati sličan efekt kao razbijanje čaše glasom. Tada nastaju teška oštećenja stanica.

Problem u ovakvom mikrovalnom okruženju je i kombinacija otrovnih supstanci i mikrovalova.

U ovaj “koktel” se mogu dodati i razni virusi i bakterije (koji također rade na svojim frekvencijama) kao i genetski modificirana hrana, npr. soja. Nažalost, već postoje saznanja da se u nekim vojnim laboratorijima rade eksperimenti sa ovakvim koktelima. Virus H5N1 (ptičja gripa), koji je izgleda već i testiran (in vivo) prije dvije godine, o čemu su pisali doktor Leonard Horowitz, ali i doktor Robert. J. Webster, rekombinira se na više načina u skladu s tipom ishrane karakterističnim za određena područja u svijetu. Tako virus negdje može biti smrtonosan, a negdje ne. Ono što za Kineze može biti smrtonosno, za Europljane ne mora. Dakle, idealno sredstvo za nevidljiv specijalni rat.

Kakav efekt mikrovalovi u takvom “koktelu” mogu imati? Da li mikrovalovi mogu za otrove biti katalizatori koji im omogućavaju život u organizmu i širenje? Da li je tu sam začetak kanceroznih stanica? Odnosno da li je to kombinacija koja SAMO jednu kancerogenu stanicu može učiniti dovoljno jakom da je nezaustavljiva u svom fabriciranju?

Nikakvih javno objavljenih znanstvenih dokaza za ovo još nema, ali pretpostavki ima mnogo. Za izvođenje dokaza, međutim potreban je sponzor koji bi to želio saznati. Nažalost, oni koji imaju novac nemaju interes od takvih istraživanja, osim ako nije u pitanju istraživanje za potrebe vojske ili pravljenje opasnog neokortikalnog oružja.

Moram ovdje dodati da je sa političkog aspekta, u domeni koju mnogi nazivaju “teorijom zavjere”, ovdje evidentan utjecaj nevidljive oligarhije koja drži SAD kao svoju koloniju, a američku vladu kao svoju marionetu.

Ljudi iz DOE očigledno nisu bili ti koji su se za bilo što pitali, a kamoli odlučivali o vođenju američke državne politike, posebno ne u nacionalnom interesu. Bile su to manipulirane i dobro plaćene marionete koje nisu smjele raditi drugačije i razmišljati drugačije od onoga što im je imputirano s nekog određenog mjesta. Najčešće su bili "opijani" strahom od Sovjeta i mogućim nuklearnim udarom sa Istoka. I u to su američki generali i mnogi znanstvenici vjerovali. Oni, koji su mislili svojom glavom, a jedan od njih je očito bio doktor Goffman, brzo bi bili isključeni iz daljeg rada i stavljani tamo gdje nisu imali mogućnost bilo kakvog utjecaja u donošenju završnih zaključaka.

I to je američka znanost i politika danas. Mozgovi iz čitavog svijeta se dovode, iskoriste, a onda sklone sa utjecajnog mjesta da ne smetaju. Mogu poslije iz penzije ili s profesorskog mjesta pisati i pričati što hoće (osim ako ne ugroze nečije vitalne interese), ali dok su u državnoj službi oni služe samo kao intelektualna sirovina za eksploataciju. Odluke se donose na drugom mjestu. To mjesto, po nekim naznakama, uopće i nije u SAD-u, već u Londonu.

Doktor Goffman je umro 2007. u 88 godini.

"MALE DOZE" - MANTRA ZA VARANJE GRAĐANA?

Od nadležnih državnih organa nekih zemalja već se čuju upozorenja da se korištenje mobilnih telefona maksimalno smanji. Tako će se, valjda, primati manje doze štetnog zračenja. Iako su upozorenja veoma ozbiljna, nemaju alarmantni karakter, kako se ne bi pokvario nečiji profit.

Ruski znanstvenici su nedavno urgentno reagirali sa preporukom da djeca mlađa od 18 godina koriste mobilni samo u izuzetnim situacijama.

Francuski ministar zdravlja savjetovao je u siječnju 2008. da se djeci ne dozvoli više od 6 minuta razgovora dnevno. Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu radnici na raščišćavanju elektrane radili su samo po nekoliko minuta (!) Kakva sličnost!

I britanski i austrijski službenici ministarstva zdravlja upozorili su da postoje “ozbiljni zdravstveni problemi” od korištenja bežičnih aparata.

U SAD-u i Kanadi profit je potpuno blokirao sva ozbiljna upozorenja i istraživanja. U Americi se profit od bežičnih komunikacija mjeri milijardama dolara pa se roditeljima čak sugerira da su njihova djeca sigurnija kada su sa njima u kontaktu. Naravno mobilni telefon je prava stvar za to.

U SAD-u ima najviše korisnika bežičnih komunikacija, ali američka federalna vlada nikada nije razvila adekvatne sigurnosne standarde za dugoročno korištenje bežične tehnologije prije nego što je ona puštena u masovnu upotrebu. Postoje samo neke kalkulacije napravljene za kratkoročnu upotrebu.

Američka Federalna agencija za komunikacije (FCC) koja izdaje dozvole i za rad mobilnih operatera i proizvođača uređaja u SAD-u kaže da “ne postoje poznati rizici od izlaganja RF zračenju od bežičnih telefona…”, ali i da “ ne postoji ni dokaz, da su bežični telefoni apsolutno sigurni…"

Ova kontradiktorna verbalna smicalica je usvojena kao mjerilo i od američke Federalne Agencije za hranu i lijekove (FDA) iako je jedno istraživanje iz devedesetih godina, koje je napravila telekom industrija financirajući takav jedan program pokazalo “ da  radijacija mobilnog telefona na nivoima koji su čak ispod “sigurnog” može za posljedicu imati oštećenje  krvno-moždane barijere, tumore kod životinja i 300 % povećano oštećenje DNK u ljudskoj krvi”.

Zašto je 2007. godine četrnaest svjetskih zdravstvenih eksperata i istraživača u grani radijacije objavilo u svom izvještaju nazvanom: “BioInitiative Report on Electromagnetic Radiation”, da su standardi u javnom izlaganju mikrovalovima PREVIŠE BLAGI? Oni, na osnovu brojnih studija koja su do sada rađene, predlažu njihovu DRASTIČNU reviziju jer postojeći APSOLUTNO nisu zaštita za javno zdravlje.

Balkanske zemlje i njihove vlade, pod potpunom kontrolom stranog korporativnog biznisa, uopće se ne oglašavaju po ovom pitanju iako je pojava raka i kod djece i odraslih u ogromnom porastu posljednjih godina.

Evo neki od najnovih podataka:

1. Valovi iz mobitela slabe dječji sluh: Na osnovu istraživanja Akademije za otorinolaringologiju predstavljenom 2007., radijacija iz mobilnog telefona postepeno oštećuje unutrašnje uho pa nastaje gubitak sposobnosti za slušanje zvukova visoke frekvencije. Najveća oštećenja imaju oni koji često slušaju Wi-Fi uređaje (MP3) i koji razgovaraju bežičnim telefonom sat ili više dnevno. Djeca će već u ranoj mladosti imati nepovratno oštećen sluh.

2. Mobilni telefoni slabe vid. Mikrovalovi su uzročnik neprozirnosti oka koje je slično kataraktu, zaključio je još 1970. dr Milton Zaret. On je demonstrirao kako slabo mikrovalno polje utiče na subkapsularne očne lezije, koje ponekad nastaju godinama nakon izlaganja mikrovalova.

Izraelski istraživači su potvrdili da mikrovalovi iz mobilnog telefona mogu izazvati makro i mikro oštećenja u čitavom vidnom sustavu uključujući i stvaranje malenih mjehurića koji se mogu formirati na oku. Doktor Ohm Ghady iz Utah je utvrdio da oko desetogodišnjeg djeteta apsorbira pet puta više radijacije iz mobilnog nego oko odrasle osobe.

Naočale sa metalnom ramom mogu apsorbirati mikrovalove iz mobilnog a onda reemitirati radijaciju na površinu oka.

3. Mobilni telefoni oštećuju mozak. Skeniranjem dječjeg mozga otkriveno je da mikrovalovi prodiru duboko u njegovu unutrašnjost.

Za samo nekoliko minuta mikrovalovi iz mobilnog mogu stvoriti rupu u krvno-moždanoj barijeri. To je zaštitna opna koja kontrolira prijelaz materije iz krvi u centralni živčani sustav. Samo mala količina mikrovalova oštećuje ovu opnu i ona postaje porozna i propušta mnoge štetne materije koje zatim mogu doći do centralnog živčanog sustava.

Ovo curenje štetnih materija uzrokuje nepovratan oksidativni stres i oštećenje živčanog tkiva. Moždani hormoni, koji uključuju melatonin, dopamin, norepinefrin i tiroidni stimulirajući hormoni brzo se poremete mikrovalovima.

4. Mikrovalovi visoko povećavaju rizik od nastanka tumora. Krajem 2007. izraelski eksperti su objavili da razgovor od samo 10 minuta može prouzrokovati promjenu u moždanom tkivu koja vodi nenormalnoj diobi stanica. Mikrovalovi mobilnog su već dokazano proizveli tumore oka i pljuvačnih žlijezda. Nakon 2000 sati izlaganja mikrovalovima djeca se suočavaju sa 240 puta većim rizikom od nastanka tumora na mozgu.

Evidentan je i porast nekih bolesti kod djece posebno u SAD-u, za koje se sada sve više vjeruje da su povezane sa djelovanjem mikrovalova.

DEBLJINA KOD DJECE: Hormoni tiroidne žlijezde su od kritične važnosti za pravilan razvoj mozga i metaboličku funkciju. Tiroidna žlijezda ne razvija se dobro u polju visoke x-radijacije, a vodeći uzrok pojave raka tiroidne žlijezde je baš prekomjerna ionizirajuća radijacija. Tiroidna žlijezda u predjelu vrata se prekomjerno izlaže mikrovalovima iz mobilnih telefona i pri tom ona ih apsorbira. Zračenje mobilnih telefona također smanjuje rad hipofize u mozgu koja stimulira tiroidni hormon THS. Nedovoljno lučenje TSH uzrok je deficitarnosti djeteta sa tiroidnim metaboličkim hormonima T3 i T4, što za posljedicu ima prekomjernu debljinu.

DJEČJI DIJABETES: Nedavna studija toksikologa Magde Hevas kaže da neke od elektromagnetnih frekvencija mogu imati razoran efekt na pojedine dijabetičare i da takozvani prljavi elektricitet može izazvati brze promjene nivoa šećera u krvi.

DJEČJE ALERGIJE:  Švedski znanstvenici su potvrdili da bežična radijacija može biti uzročnik jakih inflamatornih procesa i alergijskih reakcija aktiviranjem supstanci kao što su histamin i heparin koji se nalaze u velikim vezivnim stanicama mnogih tkiva. Upalni proces u koži, koji se manifestira ospicama, otokom i svrabežom, uobičajen je i kod trovanja mikrovalovima i astmi. Danas skoro jedno od desetero djece u Americi ima astmu i promuklost, za koju doktori ne mogu utvrditi uzrok. Astma je upravo jaka alergijska reakcija na nešto u okruženju. Da li su mikrovalovi to “nešto” što nitko ne vidi?

POREMEĆAJ IMUNOSNOG SUSTAVA: Dječji organizam koji se kronično nalazi pod alergijskim stresom zbog bežičnih uređaja može imati kao krajnju posljedicu iscrpljen imunosni sustav. Pored toga što on više ne funkcionira dobro dolazi i do elektromagnetne preosjetljivosti. Ovakvim osobama svako, pa i najmanje prisustvo elektromagnetnog polja stvara ozbiljne smetnje.

Oko 1.75 milijuna mladih od 8 i 9 godina, koji u SAD-u koriste mobilne samo pola sata dnevno, bit će u velikom riziku od dobivanja tumora na mozgu u vrijeme adolescencije.

Generacije današnje djece širom svijeta konstantno bombardiraju svoj organizam ogromnim brojem umjetnih kemijskih supstanci i mikrovalnim zračenjem što u stanicama konstantno izaziva oštećenja i rasipanje genetskog materijala. Ovdje je potrebno uključiti i ultra-zvuk koji se obilato primjenjuje još u trudnoći. Sve ovo ima kumulativni efekt i dovodi dugoročno do dekonstrukcije stanica.

OZRAČENE GENERACIJE će po svemu sudeći biti pogođene tumorima najviše u modernoj povijesti ljudskog društva. Fondovi za skupo "liječenje" kemoterapijom i x-zračenjem (!) će se osnivati i puniti na sve strane. Bit će to dobar biznis. Za one koji prežive.

Naravno, prethodno je potrebno nove generacije što više zaglupljivati kako ne bi shvatile igru. Zato države bivše YU i istočne Europe moraju u euro-atlantske integracije. Za globalno vladanje i globalno tržište i zaglupljenost mora biti globalna.

Preneseno sa:   http://www.mediamagazin.info/zanimljivo/kako-mobilni-telefoni-deluju-na-ljudski-organizam.html

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Nakon 5G mreže ubrzo stiže 6G

Nakon 5G mreže ubrzo stiže 6G

Dok u svijetu traje nadmetanje za što bržom implementacijom 5G mreže, Kina na to odmahuje rukom jer je ta zemlja, zajedno s Velikom Britanijom, još 2015. počela raditi na temeljima...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:11209

Više...
Ratko Martinović s prof. dr. Velimirom Abramovićem u Podcast Inkubatoru

Ratko Martinović s prof. dr. Velimirom Abramovićem u Podcast Inkubatoru

Jedan od vodećih svjetskih istraživača Nikole Tesle i poznati filozof Velimir Abramović u gotovo četverosatnom podcastu opisuje praktički sve poznate i manje poznate detalje iz života Nikole Tesle...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:9434

Više...
POVIJESNE SNIMKE: Kina prva sletjela na tamnu stranu Mjeseca!

POVIJESNE SNIMKE: Kina prva sletjela na tamnu stranu Mjeseca!

Kineske vlasti objavile su kako su uspješno spustile svemirsku letjelicu Chang'e-4 na udaljeniju stranu Mjeseca, koja se često popularno naziva tamnom stranom, što je prvi takav pothvat u cijeloj...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:9879

Više...
Svemirski turisti: Slavni milijarderi idu na hit odredište

Svemirski turisti: Slavni milijarderi idu na hit odredište

Osim japanskog modnog tajkuna, svoju kartu za letove u svemir rezervirale su već mnoge zvijezde među kojima je glumac Tom Hanks, pjevačica Rihanna i mag Silicijske doline Peter Thiel.

Budi prvi i komentiraj! Klikova:13364

Više...
Najveća pomrčina Mjeseca u 21. stoljeću stiže VEČERAS, a trajat će 103 minute!

Najveća pomrčina Mjeseca u 21. stoljeću stiže VEČERAS, a trajat će 103 minute!

VEČERAS će u svim krajevima Hrvatske biti vidljiva najduža pomrčina Mjeseca u ovome stoljeću.

Budi prvi i komentiraj! Klikova:11976

Više...
IMPRESIVNO! Pogledajte svemirsku šetnju u 360 stupnjeva

IMPRESIVNO! Pogledajte svemirsku šetnju u 360 stupnjeva

Ako ste se ikada zapitali zašto nitko do sada još nije snimio virtualnu šetnju svemira u 360 stupnjeva pa da ga možemo vidjeti kako stvarno izgleda, evo vam prilika za...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:13821

Više...
Pogledajte kako izgleda DeepFake tehnologija videomontaže

Pogledajte kako izgleda DeepFake tehnologija videomontaže

Da su sumnje u kemijski napad u Doumi sve snažnije nakon ulaska zapadnih novinara u grad, vidi se već po naslovima i javljanjima s terena.

Budi prvi i komentiraj! Klikova:15497

Više...
Godinu dana je proveo u svemiru, a usporedba s bratovim DNK-om iznenadila je sve

Godinu dana je proveo u svemiru, a usporedba s bratovim DNK-om iznenadila je sve

Jednojajčani blizanci Mark i Scott Kelly su kapetani u američkoj mornarici. Osim toga, letjeli su u Discoveryju i Endeavouru kao astronauti te su neko vrijeme boravili na Međunarodnoj...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:15242

Više...
GENIJALNO ILI PREJEZIVO? Psiholozi stvorili stroj koji vam može zaviriti u um nevjerojatnom preciznošću

GENIJALNO ILI PREJEZIVO? Psiholozi stvorili stroj koji vam može zaviriti u um nevjerojatnom preciznošću

Psiholozi su stvorili jezivi stroj koji vam može zaviriti u um s nevjerojatnom preciznošću, piše Daily Mail. Njegova umjetna inteligencija proučava električne signale u mozgu kako bi rekreirala...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:16644

Više...
Učenici iz Hrvatske uživo postavljali pitanja astronautima na ISS-u

Učenici iz Hrvatske uživo postavljali pitanja astronautima na ISS-u

Nakon nekoliko informacija o samoj postaji i predstavljanja škole, u razgovor s učenicima uključio se i astronaut Scott Tingle kojeg su školarci ispitivali o životu na postaji.

Budi prvi i komentiraj! Klikova:18878

Više...
Evo zašto neki ljudi misle da je Zemlja ravna

Evo zašto neki ljudi misle da je Zemlja ravna

Britanski astrofizičar Stuart Clark, autor knjige “Unknown Universe“ objasnio je za Business Insider zašto neki ljudi još uvijek vjeruju da je Zemlja ravna. Evo što je...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:25017

Više...
Znanstvenici buše Zemljinu jezgru

Znanstvenici buše Zemljinu jezgru

Znanstvenici planiraju probušiti svoj put sve do Zemljine jezgre u potrazi za prvim takvim uzorcima ikada. Unatoč tome što je ovakva ekspedicija ambicija znanosti već stoljećima slijedi tek prvi pokušaj...

Komentari(1) Klikova:44836

Više...
NAJGENIJALNIJA STVAR IKAD: Ako vam je puknuo ekran na mobitelu, samo pritisnete prstom i opet je kao nov

NAJGENIJALNIJA STVAR IKAD: Ako vam je puknuo ekran na mobitelu, samo pritisnete prstom i opet je kao nov

Školarac je slučajno otkrio materijal koji sam sebe popravlja na sobnoj temperaturi.

Budi prvi i komentiraj! Klikova:28403

Više...
AMERIČKI ZNANSTVENIK TVRDI: Putovanje kroz vrijeme je moguće! Ali ovisi o jednoj misterioznoj čestici

AMERIČKI ZNANSTVENIK TVRDI: Putovanje kroz vrijeme je moguće! Ali ovisi o jednoj misterioznoj čestici

Iako motivi znanstvene fantastike sve brže postaju stvarnost, od čovjekolikih robota do samovozećih automobila, jedan je koncept do sada cijelo vrijeme ostajao izvan našeg dohvata – putovanje kroz vrijeme.

Budi prvi i komentiraj! Klikova:29476

Više...
Transhumanizam - Saudijska Arabija prva odobrila državljanstvo robotu

Transhumanizam - Saudijska Arabija prva odobrila državljanstvo robotu

Saudijska Arabija je u srijedu postala prva zemlja koja je dodijelila državljanstvo jednom robotu, i to ženskog spola.  

Komentari(1) Klikova:22107

Više...
Kinezi poslali foton u svemir pomoću kvantne teleportacije!

Kinezi poslali foton u svemir pomoću kvantne teleportacije!

Prošlog mjeseca kineski istraživači pokazali su da je kvantna komunikacija između Zemlje i svemira moguća, a sada su koristili tehnologiju za slanje fotona u svemir pomoću kvantne teleportacije.

Budi prvi i komentiraj! Klikova:16146

Više...
Evo kako sami možete napraviti uređaj za dobivanje besplatne električne energije

Evo kako sami možete napraviti uređaj za dobivanje besplatne električne energije

Vjerovali ili ne, možete sami kod kuće napraviti uređaj za dobivanje besplatne električne energije koja je ujedno i neograničena zahvaljujući tome što je ovaj uređaj zapravo perpetuum mobile. Video u...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:26792

Više...
SPEKTAKULARNO: Ekipa iz Hrvatske dobila dozvolu za misiju na Mjesec!

SPEKTAKULARNO: Ekipa iz Hrvatske dobila dozvolu za misiju na Mjesec!

LOS ANGELES (30. kolovoza 2016.) - Danas je XPRIZE timu Synergy Moon službeno odobrio plan lansiranja u sklopu natjecanja za Google Lunar XPRIZE, s fondom nagrada od 30 milijuna dolara,...

Budi prvi i komentiraj! Klikova:24430

Više...
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti

Kolumne


Umni 'pakao' ili 'raj' u umu?
31 Svibanj 2019, 18.33
Umni 'pakao' ili 'raj' u umu?
Generacija 'uvijek sam dobro'!?
11 Lipanj 2019, 15.15
Generacija 'uvijek sam dobro'!?

Partneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno